KATTA YOSHDAGI INSONLARDA ARTERIAL GIPERTENZIYA VA UNING SABABLARI - G'aniyeva Durdona (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Arterial gipertenziya – bu qon bosimining barqaror ravishda oshishi bilan tavsiflanadigan keng tarqalgan kasallik bo‘lib, ayniqsa katta yoshdagi insonlarda ko‘p uchraydi. Ushbu maqolada arterial gipertenziyaning asosiy sabablariga e’tibor qaratiladi, jumladan, yoshga bog‘liq o‘zgarishlar, genetik moyillik, noto‘g‘ri ovqatlanish, ortiqcha vazn, jismoniy faollikning kamligi, stress va yomon odatlar kabi omillar tahlil qilinadi. Shuningdek, ushbu kasallikning asoratlari va oldini olish yo‘llari haqida ham ma’lumot beriladi. Arterial gipertenziya o‘z vaqtida nazorat qilinmasa, yurak-qon tomir kasalliklari, insult va buyrak yetishmovchiligi kabi jiddiy muammolarga olib kelishi mumkin. Shu sababli, bu kasallikni erta aniqlash va oldini olish choralari muhim ahamiyat kasb etadi.