MOLIYAVIY TEXNOLOGIYALAR VOSITASIDA BANKLARNING CHAKANA XIZMATLAR BOZORIDAGI FAOLLIGINI OSHIRISH - Tursunova N; Safarova Sayyora Murot qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotasiya.Mazkur maqolada moliyaviy texnologiyalar (FinTech) yordamida banklarning chakana xizmatlar bozoridagi faolligini oshirish masalalari yoritilgan. Bank tizimining raqamli transformatsiyasi, to‘lov tizimlarini modernizatsiya qilish, sun’iy intellekt va "Big Data" texnologiyalaridan foydalanish, shuningdek, blokcheyn va FinTech startaplari bilan hamkorlik qilish orqali moliyaviy xizmatlarning samaradorligini oshirish yo‘llari tahlil qilingan. O‘zbekiston Respublikasining moliyaviy texnologiyalarni tartibga soluvchi qonunchilik bazasi ko‘rib chiqilib, AQSh, Yevropa Ittifoqi va Xitoyning ilg‘or tajribalari asosida takomillashtirish istiqbollari belgilangan. Tadqiqot natijalariga asoslanib, bank tizimining innovatsion rivojlanishi uchun huquqiy va texnologik chora-tadbirlar taklif etilgan.