TIJORAT BANKLARIDA KAPITALNI BOSHQARISH TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISH YO’LLARI (“TURONBANK” ATM SAMARQAND VILOYATI MISOLIDA) - Abduraximov Vaxobjon Asliddinovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Tijorat banklarida kapital boshqaruvi banklarning barqarorligi va rivojlanishining asosiy omillaridan biri hisoblanadi. Bank kapitali moliyaviy xavflarni kamaytirish, kreditlash hajmini oshirish va investitsion imkoniyatlarni kengaytirish kabi funksiyalarni bajaradi. Shuning uchun tijorat banklari kapital yetarliligini ta’minlash va samarali boshqarish uchun doimiy ravishda yangi strategiyalarni ishlab chiqishi lozim. Xalqaro moliyaviy standartlar, xususan, Basel III talablariga mos kelish, banklar faoliyatining shaffofligi va ishonchliligini oshirishga xizmat qiladi. O’zbekiston Respublikasi Markaziy bankining normativ talablariga ko’ra, tijorat banklarining kapital yetarlilik darajasi (CAR) kamida 13% bo’lishi talab etiladi, bu esa banklarning moliyaviy barqarorligini ta’minlashga qaratilgan muhim mezonlardan biridir.