OGAHIYNING ASARLARIDA INSONNING JAMIYATDAGI O’RNI VA VAZIFALARI HAQIDA QARASHLARI - RAXMATOV AKBAR; JASUR SULAYMONOV (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Muhammad Rizo Ogahiyning "Taʼviz ul-oshiqin" devoni, "Firdavs ul-iqbol" va boshqa asarlarida insonning jamiyatdagi oʻrni va vazifalari masalalari tahlil etiladi. Ogahiy oʻzining gʻazal va ruboiylarida insonning jamiyat oldidagi masʼuliyati, uning jamiyat taraqqiyotiga qoʻshadigan hissasi, shuningdek, jamiyatda adolat va tinchlik oʻrnatishdagi roli haqida fikr yuritadi. Maqolada Ogahiyning ushbu gʻoyalari bugungi kundagi dolzarbligi, insoniyatning maʼnaviy yuksalishida ularning oʻrni va ahamiyati koʻrsatib beriladi. Ogahiyning boy merosi inson kamoloti va jamiyat taraqqiyotiga katta hissa qoʻshganligi taʼkidlanadi.