SHARQ MUTAFAKKIRLARI MEROSIDA INSON KAMOLOTI VA JAMIYAT TARAQQIYOTI MASALALARI - RAXMATOV AKBAR; JASUR SULAYMONOV (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu maqolada Sharq mutafakkirlari, xususan, Forobiyning "Fozil odamlar shahri", Ibn Rushdning "Fasl al-maqol", Umar Xayyomning "Ruboiylar"i kabi asarlarida inson kamoloti va jamiyat taraqqiyoti masalalari tahlil etiladi. Sharq falsafasida insonning ichki dunyosini boyitish, uni komil inson darajasiga yetkazish, jamiyatda adolat va tinchlik oʻrnatish kabi gʻoyalar muhim oʻrin tutadi. Maqolada Sharq mutafakkirlarining ushbu gʻoyalari bugungi kundagi dolzarbligi, insoniyatning maʼnaviy yuksalishida ularning oʻrni va ahamiyati koʻrsatib beriladi. Sharq mutafakkirlarining boy merosi inson kamoloti va jamiyat taraqqiyotiga katta hissa qoʻshganligi taʼkidlanadi.