MAHALLIY AGRORUDALAR (BENTONIT VA FOSFORIT UNINI) NING FIZIK-KIMYOVIY, MINERALOGIK KO‘RSATGICHLARI TAHLIL - Voqqosov Zuxriddin Komolxon o`g`li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqalada organomineral o`g`it ishlab chiqarishda mahalliy agrorudalar (bentonit va fosforit unini). minerallarining fizik-kimyoviy, mineralogik ko‘rsatgichlari tahlil qilindi. Unga ko`ra menirallar tarkibi . Bentonit kimyoviy tarkibi turlicha, tahlil natijalariga ko‘ra, (massa hisobida %) Na 2 O - 1,70 - 2,60; CaO - 0,76 - 4,05; MgO - 2,30 - 3,27; K 2 O - 0,24 - 1,26; Fe 2 O 3 - 4,04 - 6,31; SiO 2 - 57 - 63; Al 2 O 3 – 13 - 15; SiO 2 – 48 - 56, Al 2 O 3 – 11 - 22 tarkibda o‘zgarib turadi fosforit unini kimyoviy tarkibi fosfor angidridning miqdori alohida gorizontlarda 4,13 dan 22,3%gacha o‘zgaradi. Shuningdek tarkibida oz miqdorda MgO (0,68%), SO 2 (2,28%) va 0,9% ftor, SO 3 (1,02%) gips shaklida emas diadoxit minerallari ko‘rinishida bo‘lar ekan.