YARIMSHARLAR FUNKSIONAL ASSIMETRIYASINING BOLADAGI CHAPQO’LLIK BILAN BOG’LIQLIGI - Tursunova Marjona; Xolpo’latova Mehriniso (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Miya yarimsharlari insonning turli funksiyalarini boshqaruvchi muhim tuzilmalardan biri bo‘lib, chapqo‘llik bilan bog‘liq funksional asimmetriya masalasi ilmiy jihatdan katta ahamiyatga ega. Tadqiqotlar shuni ko‘rsatadiki, chapqo‘llarda o‘ng yarimshar ko‘proq rivojlangan bo‘lib, bu ijodkorlik, fazoviy tafakkur va hissiyotlarni qayta ishlash kabi jarayonlarga ta’sir qiladi. Ushbu maqolada miya yarimsharlari va chapqo‘llik o‘rtasidagi bog‘liqlik, shuningdek, bu fenomenning neyrofiziologik va psixologik jihatlari yoritiladi.