NEFT VA GAZ QUDUQLARINI BURG`ULASHDA FOYDALANILADIGAN BURG`ULASH ERITMALARINING BURG`ULASH JARAYONIDAGI AHAMYATI. - Sultonova Dilnoza Suvonqulovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Burg‘ulash eritmalari neft va gaz quduqlarini burg‘ulash jarayonida muhim rol o‘ynaydi.  Ushbu  maqolada  burg‘ulash  eritmalarining  kam  yoritilgan  jihatlari, jumladan,  ularning  dinamik  bosimga  ta’siri,  burg‘ulash  tezligini  oshirishdagi  roli, burg‘ulash asboblarini aşinishdan himoya qilish, yuqori harorat sharoitida barqarorligi va tabiiy gaz gidratlariga ta’siri haqida batafsil ma’lumot beriladi. Burg‘ulash  jarayonida  quduq  devorlarining  yemirilishini  oldini  olish  uchun eritmalarning  gidrostatik  bosimni  nazorat  qilishdagi  roli  o‘rganiladi.  Shuningdek, eritma  tarkibiga  qo‘shiladigan  polimerlar,  nanozarrachali  qo‘shimchalar  va  termal barqaror moddalarning samaradorligi tahlil qilinadi. Innovatsion yondashuvlardan biri sifatida,  burg‘ulash  eritmalarining  tarkibiy  tuzilishini  optimallashtirish  orqali burg‘ulash  tezligini  oshirish  va  uskunalar  aşinishini  kamaytirish  imkoniyatlari muhokama qilinadi. Bundan tashqari, yuqori haroratli va chuqur quduqlarda ishlatiladigan maxsus eritmalar haqida ham so‘z yuritiladi. Burg‘ulash eritmalarining tabiiy gaz gidratlari bilan  o‘zaro  ta’siri  va  gidrat  stabilizatorlarining  qo‘llanilishi  quduq  xavfsizligini ta’minlashda qanday yordam berishi bayon etiladi.