MAVZU: PSIXIK VA NERVOLOGIK KASALIKKA CHALINGAN BOLALARDA MAKTABGACHA VA UMUMIY OʻRTA TAʼLIMNI TASHKIL ETISH - Xolmamatova Iroda (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Psixik va nevrologik kasalliklarga chalingan bolalar uchun ta’limni tashkil etish jarayoni  ularning  individual  ehtiyojlariga  moslashtirilgan  maxsus  pedagogik yondashuvlarni  talab  etadi.  Ushbu  maqolada  ushbu  bolalar  uchun  maktabgacha  va umumiy  o‘rta  ta’lim  tizimini  shakllantirishning  ilmiy-metodik  asoslari,  ta’lim muassasalarida inkluziv va maxsus pedagogik metodlarni qo‘llash imkoniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, bunday bolalar bilanishlashda psixologik-pedagogik  qo‘llab-quvvatlash,  maxsus  moslashtirilgan  dasturlar  va  interfaol  ta’lim usullarining samaradorligi yuqori bo‘ladi. Shuningdek, o‘qituvchilarning malakasini oshirish  va  oilalar  bilan  hamkorlik  qilish  bolaning  rivojlanishiga  ijobiy  ta’sir ko‘rsatadi. Mazkur maqola maxsus ta’lim muassasalari, defektologlar, pedagoglar va ota-onalar uchun metodik tavsiyalarni o‘z ichiga  oladi hamda ta’lim sifatini oshirishga qaratilgan innovatsion yondashuvlarni taklif etadi.