INKLYUZIV TA’LIMNING TIBBIY – PEDAGOGIK – IJTIMOIY MODELI. - Xolmatova Marjona Dilshod qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  inklyuziv  ta’limning  tibbiy  ,pedagogik  va ijtimoiy modellari batafsil yoritilgan.Tibbiy model maxsus ehtiyojga ega bolalarning jismoniy  va  psixologik  rivojlanishini  qoʻllab-quvvatlashga  qaratilgan  boʻlib ,reabilitatsiya , fizioterapiya va maxsus tibbiy xizmatlarni oʻz ichiga oladi.Pedagogik model esa ta’lim jarayonida individual yondashuvni joriy etish ,maxsus pedagoglarni tayyorlash  va  innovatsion  texnologiyalarni  qoʻllash  orqali  bolalarning  bilim  olish imkoniyatlarini kengaytiradi. Ijtimoiy model esa jamiyatda inklyuziya madaniyatini shakllantirish  ,  ota-onalar  bilan  ishlash  va  maxsus  ehtiyojga  ega  shaxslarning bandligini ta’minlashga asoslangan. Jahon tajribasi va Oʻzbekiston sharoitida ushbu modellarni  joriy  etish  boʻyicha  muhim  jihatlar  tahlil  qilinib,  taklif  va  tavsiyalar berilgan.