HUQUQ OILALARINING DAVLAT BOSHQARUVI VA SUD TIZIMIGA TA’SIRI - Abdibositov Abduqodir Abdurahmon o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  dunyodagi  asosiy  huquq  oilalarining  davlat boshqaruvi va sud tizimiga ta’siri tahlil qilinadi. Kontinental (romano-german), anglo-sakson, islom va hind-xitoy huquq oilalarining o‘ziga xos xususiyatlari, ularning davlat hokimiyatining  tashkil  etilishiga  hamda  sud  tizimining  shakllanishiga  ta’siri  ko‘rib chiqiladi. Maqolada kontinental huquq tizimining yozma qonunlarga asoslanganligi va sudlarning cheklangan vakolatlari tushuntiriladi. Anglo-sakson huquq tizimida esa sud pretsedentlarining roli va sud hokimiyatining mustaqilligi muhim omil sifatida qayd etiladi.  Islom  huquqining  davlat  boshqaruvi  va  sud  tizimidagi  diniy  asoslari, shuningdek,  hind-xitoy  huquq  tizimining  an’anaviy  tamoyillarga  tayangan  holda ishlashi yoritiladi.