RENESSАNS - MАXАMMАTKАRIMОV BОBURBEK BАHОDIRJОN о’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Аnnоtаtsiyа Ushbu  maqola  renesans  davrda  insoniyat  tarixining  inqilobiy-siyosiy  boshqa davrlarga nisbatan ajralib turuvchi bosqichlaridan biri bo‘lib, Ushbu davrda  ilm-fan, san’at, madaniyat va falsafa sohalarida global tarixdagi o’rni haqida ma’lumot beradi.  Ushbu maqola Renesansning tarixiy kontekstida, uning ilmiy va madaniy inqiloblari, o‘sha davrda yuzaga kelgan yangi g‘oyalar va yangiliklar haqida tahliliy yondashuvni taklif  etadi.  Renesans  nafaqat  ilm-fan  va  san’atni,  balki  ijtimoiy  tuzumni  ham o‘zgartirdi.  Bu  yangi  falsafiy  oqimlar,  gumanizm  va  inson  tafakkurining  qudratini e’tirof etish hamda inson huquqlarini ilgari surish kabi g‘oyalar Renesansning muhim ijtimoiy yutuqlaridan biri edi. Ushbu o‘zgarishlar natijasida, insoniyat tafakkuri yangi bosqichga  o‘tdi  va  jamiyatda  yangi  erkinliklar,  tenglik  va  adolat  g‘oyalari rivojlanlantirdi.  Maqolada  Renesans  davrining  ilmiy  va  madaniy  yutuqlari, shuningdek, bu yutuqlarni insoniyat taraqqiyotiga qo‘shgan hissasi va bugungi kunda ham davom etayotgan ta’siri yoritiladi. Maqola shuningdek, Renesansning zamonaviy ilm-fan, san’at  va  madaniyatga  qanday  ta’sir  ko‘rsatganini  va bu ta’sirning  hozirgi kunda qanday davom etayotganini bildiradi.