DEKAMERON VA MING BIR KECHA ASARLARI - Umarova Zuhraxon Ravshan qizi; Rishat Anvari (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Tarix va bugungi jamiyat hayoti davomida adabiyot jamiyatning ko‘zgusi bo‘lib, uning qadriyatlari, kurashlari, o‘zgarishlarini va ta’sirini aks ettirib kelgan .Italiyaning mashxur yozuvchisi Jovanni Bokkachchoning “Dekameron” asari va undagi asosiy qahramoni Griselda va “Ming bir kecha” Arab ertagi asarlaridagi Shehrazada kabi qahramonlarni o’xshashliklari va undagi farqlar hamda voqealarni jamiyatga ta’siri. Ushbu maqolada men ushbu ikki ramziy qahramon o'rtasidagi o'xshashlik va farqlarni o'rganish  va  ularning  hikoyalarining  kengroq  ijtimoiy  oqibatlarini  tahlil  qilishga yondashdim. O’sha davrdagi ayollarni jamiyatdagi o’rni va sabr¬ bardoshi va aqliy salohiyati orqali o’zi va butun jamiyat qizlari hayotini saqlab qolgani haqida hikoya orqali yoritib bermoqchiman . Asarlarni ijtimoiy nuqtai nazardan tahlil qilishga xarakat qildim.  Shuningdek  asarlar  asosan  xiyonat,  ayollarning  jamiyatdagi  o’rni  va bilimlarnng kuchi haqida.