VIZNTIYA IMPERIYASI (SHARQIY RIM IMERIYASI) - ERGASHEV BILOLDIN XUSANBOY o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqola Vizantiya imperiyasi tarixiy rivojlanishi, siyosiy tizimi, madaniy yutuqlari va uning global tarixdagi o‘rni haqida ma’lumot beradi. Vizantiya imperiyasi —  Sharqiy  Rim  imperiyasining  davomchisi  bo‘lib,  330-yilda  Rim  imperiyasining ikkiga bo‘linishidan so‘ng o‘zining alohida siyosiy va madaniy tizimini rivojlantirdi. Imperiya, asosan, Byzantion (hozirgi Istanbul) atrofida tashkil topgan va keyinchalik Konstantinopol  deb  atalgan  shahar  uning  poytaxti  bo‘lib  xizmat  qilgan.  U  Rim imperiyasining  qolgan  qismlariga  nisbatan  uzoqroq  yashab,  1453-yilda  Usmonli turklari tomonidan zabt etilgunga qadar 1000 yildan ortiq davom etdi. Vizantiya Rim imperiyasidan ajralib chiqishi, Konstantinopol shahrining ahamiyati va imperiyaning qulashiga olib kelgan omillar batafsil yoritiladi. Shuningdek, maqola Vizantiya san’ati, huquq tizimi va pravoslav cherkovining shakllanishi borasida chuqur tahlilni o‘z ichiga oladi. Maqola o‘quvchilarni bu buyuk imperiyaning madaniy va tarixiy merosi bilan yaqindan tanishtirishga qaratilgan.