AMAZONKA AYOLLARİ - Hakimova Dildora Hayrullo qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya  Ushbu maqolada Amazonkalar, ya'ni jangchi ayollarining hayoti va turmush tarzi,  yunon  asarlaridagi  tasniflari  bilan  tanishtirdik.  Amazonkalar  aslida  mavjud bo‘lganmi yoki bu yunon afsonalari mahsuli? degan savolga ma'lum manbalar asosida javob berishga urinib ko‘rdik. Ular yashagan joylarni yunon tarixchilarining asarlari hamda hozirgi nomlari asosida tahlil qildik. Amazonka malikalari, ularning jangovar harakatlari  hamda  jasorati  haqida  yunon  asarlarida  ko‘plab  ma'lumotlar  keltirilgan. Olimlar  hozirgi  zamonda  amazonkalarning  mavjud  bo‘lganligini  ayrim  arxeologik dalillar  asosida  ham  isbotlamoqdalar.  Matriarxat  davri  timsoli  bo‘lgan  ushbu qabilaning hayoti haqida kengroq ma'lumot beramiz.