QADIMGI DUNYONING SAVDO YO‘LLARI: (BUYUK IPAK YO‘LI VA DENGIZ SAVDOSINING RIVOJLANISHI) - Nabiyeva Shaxlo Komiljon-qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqola qadimgi dunyoning turli xil savdo yo‘llari, xususan, Buyuk Ipak yo‘li  va  dengiz  savdolarining  qanday  rivojlanganligi  tahlil  qilishga  bagʻishlangan. Buyuk  Ipak  yo‘li,  Sharq  va  G‘arb  o‘rtasida  o’zaro  savdo,  madaniyat  va  ilm almashinuviga  sababchi  bo’lgan  asosiy  yo’l  bo’lib,  qadimgi  xalqlar  orasida  o’zaro iqtisodiy aloqalarni ham mustahkamladi. Shuningdek, dengiz savdolarini rivojlanishi esa, ko’plab  port  shaharlari  va  savdo  markazlarining o‘sishiga  sabab  bo‘lib, global savdo tarmog‘ining keng shakllanishiga yaxshi imkon yaratib berdi. Maqolada, asosan bu savdo yo‘llarining ijtimoiy, madaniy va texnologik taraqqiyotga ta’siri, shuningdek, ular orqali olib o‘tilgan turli mahsulotlar va texnologiyalar haqida yoziladi va tahlil qilinadi.  Bunda  qadimgi  savdo  yo‘llarining  hozirgi  zamon  madaniyatiga  va  global savdo tizimiga qanday ta’sir qilganini ko‘rsatib beradi. Bundan tashqari, Buyuk Ipak yo‘li  va  dengiz  savdosi  nafaqat  iqtisodiy  taraqqiyotga,  balki  diplomatik  aloqalar, navigatsiya texnologiyalarining rivoji va pandemiyalarning tarqalishiga ham sezilarli ta’sir  ko‘rsatgan.  Shuningdek,  bugungi  global  iqtisodiyot  va  savdo  tizimining shakllanishida qadimgi savdo yo‘llarining o‘rni katta bo‘lib, ayniqsa, Xitoyning ‘Bir kamar, bir yo‘l’ loyihasi bu jarayonning davomiyligini ta’minlamoqda.