ABDULLA QODIRIYNING O‘ZBEK ROMANCHILIGIDAGI O‘RNI - Mardonova Mashhura Murtoza qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Mazkur maqolada o‘zbek adabiyotining buyuk namoyandalaridan biri bo‘lgan Abdulla Qodiriyning o‘zbek romanchiligidagi o‘rni va xizmatlari tahlil etiladi.  Muallifning  “O‘tkan  kunlar”  va  “Mehrobdan  chayon”  romanlari  o‘zbek adabiyotida  yangi  sahifa  ochganligi,  ularning  milliy  o‘zlikni  anglash  va  adabiy tafakkurning  rivojlanishiga  qo‘shgan  hissasi  yoritiladi.  Shuningdek,  maqolada Qodiriyning asarlari o‘z davrining ijtimoiy-siyosiy hayoti bilan bog‘liq holda tahlil qilinib, uning uslubi va adabiy merosi xususida fikr yuritiladi.