YOSHLAR OʻRTASIDA HUQUQBUZARLIKNI OLDINI OLISHNING MUHIM VAZIFALARI - Nosirova Gulnoz Normuxammadiyevna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Jamiyat hayotining turli sohalarida inson omili ustun hisoblanadi, ayniqsa, unda voyaga  yetmaganlarning  haq-huquqlarini  himoya  qilish,  ularning  ilmiy,  ijodiy, intellektual salohiyatini yuksaltirishga asosiy vazifalardan biri sifatida qaraladi. Shu bilan  birgalikda,  voyaga  yetmaganlar  tomonidan  sodir  etiladigan  huquqbuzarliklar sonining  ortishi,  o‘smirlar  o‘rtasida  deviant  xulqning  ommalashuvi  kabi  holatlar huquqbuzarlik profilaktikasi masalasida jamiyatning barcha institutlari tizim sifatida o‘zaro hamkorlikda faoliyat olib borishini taqozo etmoqda. Ushbu tizimning o‘ziga xos subyekti sifatida umumta‘lim maktablari jamiyatdagi asosiy ta‘lim-tarbiya manbai bo‘lib qolmay, huquqbuzarlik profilaktikasi vositasi ham sanaladi.  Maqolada voyaga yetmaganlar huquqbuzarligi  profilaktikasi borasida umumta‘lim maktablarining o‘rni va ahamiyati o‘rganib tahlil qilinadi.