OZODLIKDAN MAHRUM QILISH JAZOSINI IJRO ETISH MUASSASALARINING O‘ZGA XOS JIHATLARI - Tursunov Akromjon Baxodirjon o‘g‘li; Ilhomov Amirbek Aziz o‘g‘li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Jazoni  ijro  etish  koloniyalarining  o‘ziga  xos  xususiyatlarini chuqur  va  har  tomonlama  o‘rganishga  bag‘ishlangan  ushbu  maqola  jinoyatchilarni jamiyatdan izolyatsiya qilish, ularga qonuniy jazo choralarini qo‘llash va ko‘pincha mustamlakaviy hududlarni iqtisodiy jihatdan rivojlantirish maqsadida tashkil etilgan maxsus muassasalarni tahlil qiladi. Maqolada koloniyalarning tarixiy kelib chiqishi, qonuniy  asoslari,  tashkiliy  tuzilishi,  ichki  ijtimoiy  dinamikasi,  mehnat  tizimlari, xavfsizlik choralari va ularga oid tanqidiy muammolar atroflicha ko‘rib chiqiladi. Shu bilan birga, Britaniya, Fransiya, Rossiya va O‘zbekiston kabi mamlakatlarda tashkil etilgan koloniyalarning xalqaro taqqoslovi keltirilib, ularning o‘ziga xos jihatlari va jamiyatga ta’siri tahlil qilinadi. Maqola qonunchilik hujjatlari, tarixiy ma’lumotlar va zamonaviy tadqiqotlarga asoslanib, ushbu tizimning murakkab tabiatini ochib berishga xizmat  qiladi.  Tadqiqotchilar,  huquqshunoslar,  ijtimoiy  masalalar  bilan  qiziqadigan o‘quvchilar va siyosatchilar uchun foydali ma’lumot manbai sifatida mo‘ljallangan.