TIKANLI ARTISHOK (SCOLYMUS L.) O'SIMLIGINING DORIVOR XUSUSIYATLARI. - Gafurova Gulhayo Ahrorqulovna. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Artishok (Cynara scolymus L.)—qoqio'tdoshlar oilasiga mansub tibbiy  va  oziq-ovqat  mahsulotlaridan  biri  bo'lib,  uning  dorivor  xususiyatlari  butun dunyo miqyosida keng qo'llaniladi. Maqolada artishokning biologik jihatdan foydali tarkibi,  uning  aterosklerozga  qarshi  ta'siri,  qon  tozalash  xususiyatlari,  yog'lar  bilan kurashishda  ishlatilishi  hamda  boshqa  tibbiy  muammolarni  hal  qilish  imkoniyatlari ko'rib  chiqilgan.  Bundan  tashqari,  artishok  ekstraktining  diuretik,  xoleretik  va antioxidadant  xossalari  tahlil  qilingan.  Natijada,  artishokning  noan'anaviy  sabzavot ekin sifatida hamda davolanuvchi vosita sifatida istiqbolli ekanligi aniqlandi