BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA KREATIV FIKRLASHNI SHAKLLANTIRISH - Qoʻziyeva Muqaddam Abdusattorovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA: Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida kreativ fikrlashni  shakllantirish  jarayoni  ilmiy-nazariy  va  amaliy  jihatdan  yoritib  berilgan. Kreativ fikrlash – bu bolalarning mustaqil, original va ijodiy tafakkur qilish qobiliyatini shakllantirishga  yo‘naltirilgan  muhim  kompetensiya  bo‘lib,  zamonaviy  ta’lim tizimining ajralmas qismi hisoblanadi. Maqolada kreativ tafakkurning psixologik va pedagogik asoslari ko‘rib chiqilib, bolalar tafakkuri rivojlanishining o‘ziga xos xususiyatlari tahlil qilinadi. Shuningdek, boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilari  uchun  kreativ  fikrlashni  rivojlantirishga  yordam beruvchi  samarali  metod  va  usullar,  jumladan,  muammoli  ta’lim,  loyiha  usuli, assotsiativ fikrlash texnikalari, interfaol o‘yinlar va mantiqiy jumboqlar muhokama qilinadi. Tadqiqot  natijalari  boshlang‘ich  sinf  ta’lim  jarayonida  kreativ  fikrlashni rivojlantirish bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga yo‘naltirilgan bo‘lib, pedagoglar,  tadqiqotchilar  hamda  ta’lim  tashkilotchilari  uchun  foydali  bo‘lishi mumkin.