TUPROQNING FIZIK – KIMYOVIY XUSUSIYATLARI VA ULARNI IFLOSLANTIRUVCHI MANBALAR - Nurov Sarboz Azim o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Tuproq  qattiq  qismini  mineral  moddalar  tashkil  qiladi.  Tabiiy joylanishda  qattiq  zarralar  tuproq  massasining  maʼlum  qismini  egallaydi,  qolgan qismini esa zarralar va ularning agregatlari oraligʻidagi har xil kattalik hamda shaklga ega boʻlgan kovaklar (gʻovaklik) tashkil qiladi. Bu boʻshliqlarning umumiy yigʻindisi tuproq  gʻovakligi  deyiladi.  Tuproq  gʻovakligi  kapillyar  va  nokapillyar  boʻladi. Kapillyar  gʻovakli  tuproqning  mayda  zarralari  kapillyar  oraligʻidagi  hajmga, nokapillyar  gʻovaklik  esa  makrostruktura  elementlari  oraligʻidagi  yirik  kovaklar hajmiga teng.