TABIIY FANLARNI O'QITISHDA O'QUVCHILARNING ILMIY DUNYOQARASHINI SHAKLLANTIRISH - Kurbanova Dilfuza; Najimov Akmaljon (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  maqolada  boshlang'ich  ta'lim  tizimida  tabiiy  fanlarni o'qitish orqali o'quvchilarda ilmiy dunyoqarashni shakllantirishning nazariy asoslari, amaliy  yo'nalishlari  va  pedagogik  metodikasi  tahlil  qilingan.  Ilmiy  dunyoqarash deganda o‘quvchining atrof-muhit hodisalarini ilmiy asosda tushunish, ularni tahlil qilish, sabab-oqibat bog‘liqliklarini anglash va ilmiy xulosalar chiqarish qobiliyatlari nazarda  tutiladi.  Maqola  davomida  Rossiya,  AQSh  va  O‘zbekistonda  chop  etilgan nufuzli  manbalar  asosida  tahlil  va  solishtirma  yondashuvlar  qo‘llanilgan.  Ushbu maqolada  o‘quvchilarning  ilmiy  tafakkurini  shakllantirishga  xizmat  qiluvchi zamonaviy  ta'lim  texnologiyalari,  STEAM  yondashuvi,  kompetensiyaviy  yondashuv asosida olib borilgan o‘rganishlar haqida so‘z yuritiladi. Tadqiqotda kuzatuv, suhbat, so‘rovnoma, eksperiment va nazariy-metodik tahlil metodlaridan foydalanildi.