O‘QITUVCHI VA O‘QUVCHILARDA KOMMUNIKATIV QOBILIYAT TUZILMASI VA UNING PSIXOLOGIK ASOSLARI - Xasanova Farida Shodiyarovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  o‘qituvchi  va  o‘quvchilarning  kommunikativ qobiliyatlari,  ularning  shakllanish  omillari  hamda  psixologik  asoslari  tahlil  etilgan. Komunikatsiya  jarayoni  nafaqat  axborot  almashinuvi,  balki  shaxslararo munosabatlarning barqaror shakllanishiga xizmat qiluvchi muhim ijtimoiy-psixologik jarayon sifatida qaraladi. O‘qituvchining samarali muloqot olib borish ko‘nikmalari o‘quvchilarda  o‘z  fikrini  aniq,  ravon  ifoda  eta  olish,  ijtimoiy  muhitga  moslashish, emotsional  barqarorlik  kabi  muhim  fazilatlarning  shakllanishiga  xizmat  qiladi. Shuningdek, maqolada kommunikativ qobiliyat tuzilmasi – nutqiy madaniyat, tinglash malakasi,  mimika  va  jestlardan  foydalanish,  ijtimoiy  intuitsiya  va  refleksiya  kabi tarkibiy qismlar asosida ochib berilgan. Bu qobiliyatlarning rivojlanish bosqichlari, yosh xususiyatlariga mos psixologik yondashuvlar ham ko‘rib chiqilgan.