MUAYYAN PSIXOTERAPEVTIK YONDASHUVLARNING PSIXOSOMATIK BUZILISHLARGA IJOBIY TA’SIRI - Shodiyeva Feruza Beshimovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  turli  psixoterapevtik  yondashuvlarning psixosomatik  buzilishlarni  davolash  va  yengillashtirishdagi  samaradorligi  tahlil qilingan. Psixosomatik buzilishlar – bu psixik omillar ta’sirida yuzaga keladigan yoki kuchayadigan  somatik  kasalliklar  bo‘lib,  ularni  davolashda  integrativ  yondashuv muhim o‘rin tutadi. Tadqiqot doirasida kognitiv-harakat psixoterapiyasi, psixoanalitik yondashuv,  gestalt  terapiya,  hamda  mindfulness  asosidagi  stressni  kamaytirish (MBSR) metodlarining ta’siri ko‘rib chiqildi. Ilmiy adabiyotlar tahlili ushbu usullar bemorlarning  simptomlarini  kamaytirish,  hissiy  holatni  barqarorlashtirish  va sog‘lomlashtirish  jarayoniga  ijobiy  hissa qo‘shishini ko‘rsatdi.  Ayniqsa, bemorning individual xususiyatlarini hisobga olgan holda tanlangan psixoterapevtik yondashuvlar samaradorligi yuqori bo‘lishi aniqlangan. Maqola yakunida psixosomatik buzilishlarni davolashda ko‘p yo‘nalishli va shaxsga yo‘naltirilgan psixoterapiya zarurligi asoslab beriladi.