ОСТЕОХОНДРОЗ РЕАБИЛИТАЦИЯСИ - Бабаев Камилжан Кадиржанович (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Аннотация:  Остеохондроз  –  умуртқа  поғонасининг  дегенератив-дистрофик касаллиги бўлиб, у кўпинча оғриқ синдроми, ҳаракат чекланиши ва ҳаёт  сифатининг  пасайиши  билан  кечади.  Ушбу  тезисда  остеохондрознинг реабилитациясига  доир  замонавий  ёндашувлар,  уларнинг  илмий  асослари  ва амалий  аҳамияти  чуқур  таҳлил  қилинади.  Тадқиқотда  остеохондрознинг патогенези, диагностика усуллари, консерватив ва жарроҳлик даволаш усуллари, шунингдек,  реабилитация  жараёнида  фойдаланиладиган  физиотерапия, кинезитерапия, мануал терапия ва психологик ёрдам каби муҳим йўналишлар кўриб чиқилади.    Реабилитациянинг  асосий  мақсади  –  беморнинг  функционал  ҳолатини тиклаш, оғриқ синдромини камайтириш, умуртқа поғонасининг барқарорлигини ошириш ва рецидивларнинг олдини олишдир. Тезисда остеохондрознинг турли босқичларида  индивидуал  реабилитация  дастурини  тузишнинг  аҳамияти таъкидланади.  Бунда  беморнинг  ёши,  касаллик  даражаси,  мураккаблашуви  ва умумий соғлиқ ҳолати инобатга олинади.