SUN’IY INTELLEKTNING KUNDALIK HAYOTDAGI QO‘LLANILISHI - Hakimjonova Mohimbegim Mansurjon qizi; Mirzaakbarov Dilshodbek Dovlatboyevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Mazkur  maqola  sun’iy  intellektning  kundalik  hayotdagi qo‘llanilishi va uning turli sohalarda ishlatilishiga oid keng qamrovli tahlilni taqdim etadi. Sun’iy intellekt (SI) bu o‘z atrof-muhitini idrok etish, o‘rganish va tahlil qilish orqali maqsadlarga erishish uchun harakat qiladigan tizimlar bo‘lib, u inson ongi bilan bog‘liq imkoniyatlar, jumladan, tilni tushunish, tarjima qilish, masalalarni hal qilish va boshqalarni  amalga  oshiradi.  Maqolada  SI  turlari  va  ulardan  foydalanish  masalan, ChatGPT, Gemini, Midjourney kabi mashhur texnologiyalar haqida batafsil ma’lumot berilgan.  Shuningdek,  O‘zbekiston  Respublikasida  2021-yilda  qabul  qilingan  qaror asosida sun’iy intellekt texnologiyalarini kengaytirish, shu jumladan, qishloq xo‘jaligi va  bank  sohalaridagi  qo‘llanilishini  rivojlantirishga  oid  reja  va  vazifalar  ham keltirilgan.  Maqola  SI  texnologiyalarining  amaliy  ahamiyatini,  uning  rivojlanish tarixini va kelajakka bo‘lgan ta’sirini ko‘rsatib beradi.