BUXORO XONLIGIDA YER EGALIGI MUNOSABATLARI - Hasanova Ozoda Abdurashid qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Buxoro xonligida yer egaligi munosabatlarining tarixiy shakllanishi, asosiy yer mulk turlari va ularning ijtimoiy-iqtisodiy hayotdagi o‘rni  tahlil  qilinadi.  Xonlik  davridagi  davlat  yerlarining  (mulki  devoniy),  vakolatli shaxslar  egaligidagi  (mulki  xususiy)  yerlar,  hamda  diniy  muassasalarga  ajratilgan (vaqf)  yerlar  asosida  jamiyatda  shakllangan  ijtimoiy  tabaqalanish,  iqtisodiy munosabatlar  va  boshqaruv  tizimi  yoritiladi.  Yer  egaligi  bilan  bog‘liq  soliqlar, majburiyatlar va ijarachilik tizimi ham tarixiy manbalar asosida tahlil etiladi.