ARXAIK JAMIYATLARNING SIYOSIY TUZILISHI VA ZAMONAVIY PARALELLELLAR - Baxodirova Laylo Botir qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA.  “Arxaik  jamiyatlarning  siyosiy  tuzilishi  va  zamonaviy paralellellar’’ mavzusi arxaik va zamonaviy siyosiy tuzilmalarning o‘xshashliklari va farqlarini  tahlil  qilishga  qaratilgan.  Arxaik  jamiyatlar,  odatda,  odat  va  an’analar asosida,  qudratli  boshqaruvchilarning  yoki  jamoaviy  qarorlar  qabul  qiluvchi organlarning  ta’siri  ostida  yashagan.  Bunday  tuzilmalar  ko‘pincha  qabilaviy  yoki feodal  tizimlarga  asoslangan  edi.  Bugungi  kunda  esa,  zamonaviy  siyosiy  tizimlar, asosan, demokratik, avtoritar va totalitar shakllarda tashkil topgan, bunda fuqarolik huquqlari, davlat boshqaruvi va qonunlarning ro‘li muhim ahamiyatga ega. Ushbu tahlilda arxaik jamiyatlarning boshqaruv tizimlari va ularning zamonaviy siyosiy  tizimlar  bilan  bo‘lgan  o‘xshashliklari  va  farqlari  ko‘rib  chiqiladi.  Arxaik jamiyatlarning  siyosiy  strukturalari  qanday  shakllangan  va  ular  zamonaviy  siyosiy tizimlarga qanday ta’sir ko‘rsatganligi haqida muhokama yuritiladi. Shu bilan birga, zamonaviy  siyosiy  tizimlarning  o‘zgarishlar,  ta’sirchanlik  va  demokratiya  kabi sohalarda yuzaga kelgan rivojlanishlar ham tahlil qilinadi.