BURUN BO‘SHLIG‘I, HALQUM, JAG’ VA TISHLARDAGI NUQSONLAR - Ishoqova Gulbaxor Uktam qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  burun  bo‘shlig‘i,  halqum,  jag’  va  tishlardagi anatomik va funksional nuqsonlarning bolalar nutq rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’siri tahlil qilinadi. Defektologik nuqtayi nazardan ushbu nuqsonlarning fonetik-fonologik rivojlanishga,  tovush  chiqarish  qobiliyatiga  va  muloqot  faoliyatiga  salbiy  ta’siri ko‘rsatib  berilgan.  Maqolada  logopedik  tashxis  qo‘yish  usullari,  korreksion mashg‘ulotlar,  ortodontik  va  otorinolaringologik  muolajalar  bilan  birgalikdagi kompleks  yondashuv  muhimligi  yoritilgan.  Nutq  nuqsonlarini  erta  aniqlash  va defektologik yordam ko‘rsatish bo‘yicha tavsiyalar berilgan.