O’QİTUVCHİLAR UCHUN SUN’İY İNTELLEKT YORDAMİDA AVTOMATLASHTİRİLGAN DARS REJALARİNİ GENERATSİYA QİLİSH USULLARİ - Jo’rayeva Dilafruz Shavkat qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Maqolada sun’iy intellekt (SI) texnologiyalaridan foydalanib o‘qituvchilar uchun dars  rejalarini  avtomatik  tarzda  generatsiya  qilish  imkoniyatlari  va  metodologik yondashuvlar  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  dars  rejalari  tuzish  jarayonida  vaqt  va resurslarni tejash, ularni o‘quvchilarning individual ehtiyojlariga moslashtirish hamda ta’lim  sifatini  oshirish  maqsadida  tabiiy  tilni  qayta  ishlash  (NLP),  mashinaviy o‘rganish  (ML)  va  generativ  til  modellaridan  (GPT)  foydalanish  masalalari  ko‘rib chiqilgan.  Shuningdek,  AI  modellarining  pedagogik  talab  va  standartlarga moslashuvchanligi,  ularning  metodik  yondashuvlarga  integratsiyalanish  darajasi hamda amaliy qo‘llanish mexanizmlari tahlil qilinadi. Maqola yakunida avtomatlashtirilgan dars rejalarining afzalliklari, mavjud cheklovlari va istiqbolli yo‘nalishlar asosida ilmiy xulosa va tavsiyalar berilgan.