BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINING INTELLEKTUAL SALOHIYATINI BAHOLASHDA IQ TESTLARINING ROLI VA AHAMIYATI - Davlatova Saidaxon Tojimuhammadovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilari  uchun  IQ testlarining ahamiyati yoritilgan. IQ testlari orqali o‘quvchilarning aqliy salohiyatini erta aniqlash, ularning individual imkoniyatlariga mos ta’lim strategiyalarini tanlash imkoniyati ochiladi. Shuningdek, testlar natijasida o‘quvchilarning mustaqil fikrlash, muammoni  hal  qilish,  eslab  qolish  va  mantiqiy  xulosa  chiqarish  ko‘nikmalari rivojlanadi.  Maqolada  IQ  testlarining  tarixi,  ularning  ta’limdagi  o‘rni,  ayniqsa matematika  darslarida  qo‘llanishi  hamda  psixologik  va  pedagogik  jihatlari  tahlil etilgan.  Ilmiy  qarashlar  va  mahalliy  tajribalar  asosida  IQ  testlarining  boshlang‘ich ta’limda keng qo‘llanilishi ta’lim sifatini oshirishda muhim omil sifatida ko‘rsatilgan.