KATTA MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA BADIIY TAFAKKURNI RIVOJLANTIRISHDA TRIZ (IMEN) USULLARIDAN FOYDALANISH. - Eraliyeva Zamira Rasuljonovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Maqola katta maktabgacha yoshdagi bolalarning badiiy tafakkurini rivojlantirish jarayonida  TRIZ  (Ixtirochilik  muammolarini  hal  qilish  nazariyasi)  usullarining qo‘llanilishiga  bag‘ishlangan.  Maqolada  TRIZ  metodologiyasining  maktabgacha ta’lim  tizimidagi  ahamiyati,  ijodiy  tafakkurni  rivojlantirishga  qo‘shadigan  hissasi yoritiladi.  Shuningdek,  maqolada  TRIZ  metodologiyasining  asosiy  tamoyillari, ularning maktabgacha yoshdagi bolalar uchun ahamiyati va amaliy qo‘llash usullari keng yoritilgan. Maqolada O‘zbekistonda maktabgacha ta’lim tizimidagi innovatsion yondashuvlar, xususan, TRIZ usullarining amaliy tatbiqi haqida so‘z boradi. Shu bilan birga,  ushbu  modelning  pedagogik  asoslari,  psixologik  xususiyatlari  va  amaliy natijalari  atroflicha  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotlar  shuni  ko‘rsatadiki,  TRIZ texnologiyalaridan  foydalanish  bolalarning  tasavvur  qilish,  mustaqil  fikrlash, muammolarni  hal  qilish  hamda  ijodiy  yondashuvlarini  rivojlantirishga  ijobiy  ta’sir ko‘rsatadi.  Bundan  tashqari,  O‘zbekiston  ta’lim  tizimida  TRIZ  texnologiyalarining joriy  etilishi  bo‘yicha  olib  borilayotgan  ilmiy-tadqiqot  ishlari  va  tajribalar  haqida ma’lumot beriladi. Maqola pedagoglar, tadqiqotchilar va ta’lim sohasi mutaxassislari uchun mo‘ljallangan bo‘lib, maktabgacha yoshdagi bolalar bilan ishlashda innovatsion metodlarni  joriy  etish  imkoniyatlarini  ochib  beradi.  Ushbu  yondashuv  bolalarning ijodiy  tafakkurini  rivojlantirishda  samarali  vosita  sifatida ko‘rilmoqda va kelajakda ta’lim tizimida yanada kengroq qo‘llanilishi mumkin.