AKONIT (ACONITUM) O’SIMLIGINING AHAMIYATI - To’xtasinov Ibrohimjon,; Mirzayeva Dilobar, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  ishda  akonit  o‘simligi  (Aconitum)ning  morfologik  tuzilishi,  tarqalish hududlari va farmakologik xususiyatlari o‘rganiladi. Akonit zaharli o‘simlik sifatida tanilgan  bo‘lib,  qadimdan  xalq  tabobatida  og‘riqni  kamaytiruvchi,  yallig‘lanishga qarshi va tinchlantiruvchi vosita sifatida qo‘llanilgan. Mazkur tadqiqotda o‘simlikdagi alkaloidlar  tarkibi  va  ularning  organizmga  ta’siri  haqida  ma’lumotlar  keltiriladi. Shuningdek, akonit preparatlarining tibbiyotda qo‘llanishi va ehtiyot choralariga ham alohida e’tibor qaratilgan.