RAQOBATCHILARNI TAHLIL QILISH: BOZORDAGI RAQOBATNI BAHOLASH. - O’ktamov Sanjar Usubali o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya. Ushbu maqolada raqobatning mohiyati, raqobat tahlilini o‘tkazish zarurati va uning amalga oshirilish jarayoni ko‘rib chiqilgan. Zamonaviy jamiyatda raqobat bozor iqtisodiyotidagi asosiy tartibga soluvchi kuch sifatida namoyon bo‘ladi. Muvaffaqiyatli  marketing  siyosatini  yuritish,  yangi  mahsulotlar  turkumini  ishlab chiqish va kompaniyaning pozitsiyalash strategiyasini belgilash maqsadida, sohadagi raqobatchilarning  barcha  kuchli  va  zaif  tomonlarini  tahlil  qilish  zarur,  bu  esa kompaniyaga  yetakchi  bo‘lish  imkonini  beradi.  Shu  sababli  tashkilotlarda raqobatchilar tahlilini o‘tkazishga ehtiyoj tug‘iladi. Raqobatchilar tahlilini o‘tkazish kompaniyaga  o‘zining  raqobatbardoshligini  va  bozordagi  potentsial  imkoniyatlarini aniqlash, mahsulot uchun optimal narx darajasini belgilash, bozor ulushini oshirish imkonini  beradi.Yaxshi  tashkil  etilgan  raqobatchilar  tahlili  kompaniyaga  asosiy raqobatchilarni aniqlash va raqobat ustunligini qo‘lga kiritishga imkon beruvchi qator choralarni belgilashga yordam beradi.