QON BOSIMI BOSHQARILISHINING BIOFIZIK ASOSLARI - Oromova Shahzoda Sayfulla qizi; Elmurotova Dilnoza Baxtiyorovna; Sattarov Yorqin Karimovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Ishda inson organizmidagi qon bosimini shakllantiruvchi asosiy fiziologik va biofizik mexanizmlar tizimli tarzda tahlil qilindi. Tomir devorlarining elastikligi,  qon  oqimining  xususiyatlari  va  yurakning  mexanik  ishi  kabi  biofizik omillarning  o‘rni  alohida  ko‘rsatib  o‘tilgan.  Klassik  (Korotkov  usuli)  hamda zamonaviy  qon bosimi o‘lchash usullari yoritilgan bo’lib, qon bosimi bilan bog‘liq dolzarb  klinik  holatlar  –  gipertoniya  va  gipotoniya  kasalliklari,  ularning  kelib chiqishidagi biofizik sabablar va tibbiy oqibatlari ilmiy asosda tahlil qilingan.