G‘AZZOLIYNING “IHYO ULUMUD DIN” ASARIDA RO‘ZANING INSON RUHIY TARBIYADAGI ROLI - Komiljonova Mohichehra Muzaffar qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Islom  ta’limoti  nafaqat  ibodat  amaliyotlarini,  balki  insonning ma’naviy va axloqiy tarbiyasini ham o‘z ichiga oladi. Ro‘za ibodati esa inson ruhiyatini poklash, axloqiy yuksalishga erishish hamda iroda mustahkamligini shakllantirishda muhim  vosita  sifatida  e’tirof  etiladi.  Shu  boisdan  Imom  G‘azzoliy  (1058–1111) o‘zining mashhur “Ihyou Ulumud-Din” (“Diniy ilmlarni tiriltirish”) asarida ro‘zaning inson ruhiy tarbiyasidagi o‘rnini chuqur tahlil etadi. U ro‘zani faqat tashqi shakl va qoidalarga rioya qilish bilan cheklamay, uni qalbni poklash, ruhiy yuksalish va Allohga yaqinlashish vositasi sifatida talqin etadi.