EVFEMIZM TUSHUNCHASI, TA’RIFLARI VA ULARDAN FOYDALANISH TAMOYILLARI - Asqarova Surayyo Baxrom qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Ushbu  maqolada  evfemizm  tushunchasining  etimologik,  tarixiy,  lingvistik, stilistik  va  kommunikativ  jihatlarini  chuqur  tahlil  qilingan.  Unda  evfemizmlarning noqulay, qo‘pol yoki salbiy konnotatsiyaga ega so‘z va iboralarni yumshatish, madaniy axloq me’yorlariga rioya qilish va muloqot ishtirokchilarining yuz yo‘qotish xavfini kamaytirishdagi  roli  yoritilgan.  Maqolada  ingliz  va  o‘zbek  tillaridagi  evfemizm misollari, shuningdek, Brown va Levinson, Lakoff, Culpeper, Hojiyev, Katsev, Fraser, Leech,  Wilson,  Ameka,  Ubaydullayev  va  Ahmed  kabi  olimlarning  nazariy yondashuvlari keltirilgan. Evfemizmlarning rivojlanishi insoniyat madaniyati, ijtimoiy qadriyatlari  va  axloqiy  me’yorlari  bilan  chambarchas  bog‘liq  ekanligi, shuningdek, zamonaviy kommunikatsiya sharoitida ularning ahamiyati va qo‘llanilishi ko‘rsatiladi.