NODIR METALLARDAN FOYDALANGAN HOLDA 3D BOSIB CHIQARISH TEXNOLOGIYALARINING KELAJAK ISTIQBOLLARI - Toyirov Asadbek Jaloliddinovich; Xalilov Davron Dilshod oʻgʻli; Mirzajonova.S (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Maqola  nodir  metallardan  foydalangan  holda  3D  bosib  chiqarish texnologiyalarining hozirgi holati va kelajak istiqbollarini tahlil qiladi. Titan, volfram, molibden  kabi  nodir  metallarning  aerokosmik,  tibbiyot  va  elektronika  sohasida qo‘llanilishi,  3D  bosib  chiqarishning  SLM  va  EBM  usullari  yordamida  murakkab qismlarni ishlab chiqarishdagi afzalliklari yoritiladi. Shu bilan birga, nodir metallarni qazib olishning qimmatligi, atrof-muhitga zararli ta’siri va texnologik qiyinchiliklar kabi muammolar ko‘rib chiqiladi. Kelajakda ekologik barqaror texnologiyalarni joriy qilish,  xarajatlarni  kamaytirish  va  sifat  nazoratini  yaxshilash  orqali  ushbu  soha rivojlanishi mumkinligi ta’kidlanadi.