ICHKI YONUV DVIGATELLARINI ASOSLASH - To‘xliyev Azamat Mingboyevich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya:  Avtomobil  va  traktor  dvigatellarini  hisoblashning tizimilashtirilgan  metodini  o‘z  ichiga  qamragan.  Ichki  vonuv  dvigatellari  ishchi jarayonlari issiqlik hisobining termodinamika va termokimyoning umumiy holatlariga asoslangan  metodi  dvigatel  silindrida  sodir  bo‘layotgan  voqeliklarning  fizik mohiyatini mantiqiy ketma-ketlikda yetarli darajada to‘liq qamragan va IYOD ishchi jarayonlari haqida bir butun tasavvur beradi. Metod hisobiy siklni ko‘rib chiqishga asoslanadi,  chunki  ishlayotgan  dvigatel  silindrlarida  amalga  oshadigan  haqiqiy  sikl hisoblash metodlarning yetarli darajada takomillashmaganligi va u yerda kechadigan jarayonlar murakkabligi tufayli, yetarli darajada nazariy aniq bayon qilinmagan.