KARTOSHKA YIG‘ISHTIRISH MASHINALARI VA ULARNING ISHLASH XUSUSIYATLARI - Xolmuminova Shaxnoza Gulyam qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya: Kovlash  ishchi  organlari faol,  passiv  va  kombinatsiyalashgan turlarga  bo‘linadi.  Passiv    lemexlar    tekis    qilib    tayyorlanadi.    Ular    lemexlar                                   1,  qo‘zg‘aluvchan  sharnirli  barmoq  2  dan  iborat.  Bundan  tashqari  kovlagichlarda o‘rtadagi lemex 5 ham mavjud. Kombinatsiyalashgan lemexlar faol (tebranuvchi) yon devor 4 li tekis lemex ko‘rinishida bo‘ladi. Lemexlar va yon devorlar orasida ochiq joy qoldiriladi. Faol yon  devorlar  lemexlarda  o‘simlik  qoldiqlarini  to‘dalanishini  oldini  oladi    va  ularning    ish  unumdorligini  oshiradi.  Ish    jarayonida  elevatorning  pastki tarmog‘i  chiviqlari  tuproq  yuzasidan  toshlarni  ushlab  olishi  mumkin.  Elevator chiviqlariga  tiqilib  qolish  va  shikastlanishni  oldini  olish  uchun  lemexlarning  orqa tomondagi  qirrasiga    yuqoriga    qaytariluvchi    sharnirli    barmoqlar    2    o‘rnatilgan.  Barmoqlar o‘zining dastlabki holatiga tuproq massasi ta’sirida qaytadi.