SANOATDA XAVFSIZLIKNI TA'MINLASHDA AVTOMATLASHTIRILGAN ANALITIK TIZIMLARNING O'RNI. - Oribov Aslbek Dilshodbek o’g’li; Aziz Sotvoldiyev (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Annotatsiya Zamonaviy  sanoat  tarmoqlarida  inson  omilidan  kelib  chiqadigan  xatoliklar xavfsizlik darajasiga jiddiy ta’sir ko‘rsatadi. Shu bois, ishlab chiqarish jarayonlarida avtomatlashtirilgan  analitik  tizimlardan  foydalanish  xavf-xatarlarni  kamaytirish, avariyalarni oldini olish va ishchi xodimlar hayotini himoya qilishning eng samarali yo‘llaridan  biri  sifatida  e’tirof  etilmoqda.  Bunday  tizimlar  real  vaqt  rejimida monitoring  qilish,  signalizatsiya,  statistik  prognozlash  hamda  xatoliklarni  oldindan aniqlash imkonini beradi. Tezisda aynan shu tizimlarning asosiy afzalliklari, ishlash mexanizmi,  sanoat  xavfsizligiga  qo‘shayotgan  hissasi  va  kelajakdagi  rivojlanish istiqbollari atroflicha tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, avtomatlashtirilgan xavfsizlik  tizimlarini  joriy  etgan  korxonalarda  nosozliklar  soni  o‘rtacha  42%  ga kamaygani,  inson  salomatligiga  tahdid  soluvchi  holatlar  esa  60%  ga  qisqargani aniqlangan. Ushbu yondashuv nafaqat iqtisodiy samaradorlikni oshiradi, balki sanoat madaniyati  va  ish  muhitining  barqarorligini  ta'minlaydi.  Shuningdek,  xalqaro tajribalar, texnologik echimlar va ularni o‘zbek sanoat tizimiga moslashtirish usullari ham muhim tahlil obyektiga aylangan.