MUKOVISTSIDOZ KASALLIGIDA NAFAS TIZIMI FAOLIYATINING BUZILISHI VA UNI REABILITATSIYA QILISH USULLARI - Karimkulova Gulshonoy Akmaljon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Mukovistsidoz – bu avtosomal-retsessiv yo‘l bilan irsiy tarzda o‘tuvchi og‘ir surunkali  kasallik  bo‘lib,  u  organizmning  ko‘pgina  hayotiy  muhim  organlarida, ayniqsa o‘pka va me’da osti bezida yopishqoq va qalin sekresiyaning to‘planishi bilan xarakterlanadi. Bu holat, asosan, CFTR (Cystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator)  genidagi  mutatsiyalar  bilan  bog‘liq  bo‘lib,  natijada  natriy  va  xlor ionlarining hujayralararo almashinuvida buzilish yuzaga keladi[1].