TEXNOLOGIK JARAYONLARNI AVTOMATLASHTIRISHNI TAKOMILLASHTIRISH - Oribov Aslbek Dilshodbek o’g’li; Aziz Sotvoldiyev (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
АNNОTАTSIYА Mazkur maqolada texnologik jarayonlarni avtomatlashtirishni takomillashtirish masalalari  atroflicha  yoritilgan.  Unda  zamonaviy  avtomatlashtirish texnologiyalarining  sanoat  tarmoqlari  rivojlanishidagi  o‘rni,  ishlab  chiqarish samaradorligini  oshirishdagi  ahamiyati  va  qo‘llash  mexanizmlari  tahlil  qilinadi. Avtomatlashtirilgan  tizimlarning  energetik  tejamkorlik,  inson  mehnatini yengillashtirish va mahsulot sifatini nazorat qilishdagi roli misollar bilan asoslangan. Shu bilan birga, ishlab chiqarish korxonalarida avtomatlashtirish jarayonini tashkil etish  bosqichlari,  dasturiy  va  texnik  ta'minotga  qo‘yiladigan  zamonaviy  talablar, raqamli  texnologiyalar  bilan  integratsiyalashuv  masalalari  o‘rganiladi.  Maqolada xorijiy  va  mahalliy  tajribalar  tahlili  asosida  texnologik  jarayonlarni avtomatlashtirishni takomillashtirish yo‘llari bo‘yicha taklif va tavsiyalar keltirilgan. Ilmiy asoslangan holda  ishlab chiqilgan bu  takliflar  ishlab  chiqarish jarayonlarini raqamlashtirish bo‘yicha istiqbolli strategiyalarni shakllantirishga xizmat qiladi.