RASTOROPSHA O‘SIMLIGINING KIMYOVIY TARKIBI VA UNING TARKIBIDAGI FAOL MODDALAR. - Qobulova Barno Baxriddin qizi; Berdiyeva Zarina Farhod qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA. Rastoropsha o‘simligining yana bir nomi Qushqo‘nmas deb yuritiladi. Shu bilan birga bu o‘simlik ruderal o‘simliklarning qatoriga kiradi. Va bunga sabab  antropogen  ta’sir  doirasida  bo‘lgan  yashash  sharoitlarida-aholini  yashash punktlarida  va  ularning  atrofida,  avtomobil  va  temir  yo‘llarning  yonlarida,  partob yerlar,  chorva  hayvonlari  qo‘ralarining  atrofida  uchraganligi  sababli  ruderal o‘simliklar qatoriga kiradi. Bu o‘simliklarning burglari atrofi tikanlar bilan o‘ralgan bo‘lib, uning gullari esa bitta savatchada joylashadi va rastoropshaning gullari ikki jinsli hisoblanadi. Asosan may va avgust oylarida gullaydi va mevalari esa sentyabr- oktyabr  oylarida  pishib  boshlaydi.  Bu  o‘simlikning  urug‘i  va  boshqa  qismlari vitaminlar va turli xildagi kimyoviy moddalardan tashkil topganligi sababli bu maqola davomida uning kimyoviy tarkibini o‘rganib chiqamiz.