“RUS VA INGLIZ TILLARIDA O‘ZBEK REALIYALARINI TARJIMA QILISHDA UCHRAYDIGAN MUAMMOLAR VA YONDASHUVLAR” - Kulmamatova Aziza Do‘stmamat qizi. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Globallashuv va madaniy aloqalarning kengayishi bilan birgalikda, turli tillar o‘rtasidagi  tarjima  jarayonlari  yanada  murakkablashmoqda.  O‘zbek  tilidan  rus  va ingliz  tillariga  realiya  so‘zlarini  tarjima  qilishda  tilshunoslar  ko‘plab  semantik, madaniy, leksik va stilistik muammolarga duch kelmoqdalar. Ushbu maqolada o‘zbek tilidagi  realiyalarni  tarjima  qilishda  uchraydigan  asosiy  muammolar,  jumladan, muqobil so‘zlarning yo‘qligi, madaniy tafovutlar, stilistik moslik va tarjimonning fon bilimlari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  realiyalarni  tarjima  qilishda  qo‘llaniladigan yondashuvlar, masalan, transliteratsiya, tavsifiy tarjima, madaniy almashinish va izohli tarjima kabi usullar ham ko‘rib chiqiladi. Maqola tilshunoslar va tarjimonlar uchun madaniyatlararo muloqotda o‘zbek realiyalarini aniq va to‘g‘ri tarjima qilish uchun yo‘riqnoma sifatida xizmat qiladi.