DASTURLİ SİMFONİZM RİVOJİDA GEKTOR BERLİOZNİNG “FANTASTİK SİMFONİYASİ”. - G‘ulomjonova Oyjamol (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Anotatsiya: Gektor Berliozning "Fantastik simfoniyasi" (1830) romantik davr musiqa  sining  dastlabki  va  eng  yirik  dasturli  simfonik  asarlaridan  biridir.  Ushbu simfoniya  orqali  Berlioz  an’anaviy  simfoniya  shaklidan  chekinib,  musiqani  syujet asosida ifoda etish imkoniyatlarini kengaytirdi. Asar besh qismdan iborat bo‘lib, unda bosh  qahramonning  sevgisi,  ruhiy  tushkunligi  va  gallyutsinatsiyalari  tasvirlanadi. Markaziy musiqiy g‘oya — idée fixe — orqali butun simfoniya davomida asosiy obraz ifodalanadi.  Berliozning  bu  asari  orkestr  tovushlarining  yangicha  ishlatilishi, tembrlarning  boyligi  va  obrazli  musiqiy  tili  bilan  dasturli  simfonizm  rivojiga  katta ta’sir ko‘rsatdi va bu yo‘nalishda keyingi kompozitorlar uchun yangi yo‘l ochdi.