O‘ZBEKISTON RESPUBLIKASIDA ZAMONAVIY BANK XIZMATLARINI RIVOJLANTIRISH USULLARI (AJ “ASAKA BANK” MISOLIDA) - Gafurov Abrorbek Dilshodbek o`g`li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
O‘zbekiston Respublikasida bank tizimini modernizatsiya qilish va zamonaviy bank  xizmatlarini  rivojlantirish  iqtisodiyotning  barqaror  o‘sishiga  xizmat  qiluvchi asosiy  yo‘nalishlardan  biridir.  Hozirgi  kunda  davlat  moliyaviy  sektorni raqamlashtirish, aholining moliyaviy inklyuziyasini ta’minlash va bank xizmatlarining jahon  standartlariga  mos  ravishda  takomillashuviga  katta  e’tibor  qaratmoqda.  Bu jarayonlarda  yirik  tijorat  banklarining,  xususan,  “Asaka  Bank”  aksiyadorlik jamiyatining o‘rni beqiyosdir. Ushbu bank o‘z faoliyatini zamonaviy texnologiyalar asosida tashkil etib, mijozlarga tezkor, xavfsiz va innovatsion xizmatlarni taqdim etish bo‘yicha respublikadagi yetakchi moliya institutlaridan biri sanaladi. AJ  “Asaka  Bank”  misolida  olib  qaralganda,  zamonaviy  bank  xizmatlarini rivojlantirish bir necha asosiy yo‘nalishlarda amalga oshirilayotganini ko‘rish mumkin. Birinchi navbatda, bank raqamli transformatsiya jarayonlarini faol olib bormoqda. Bu jarayonda  mobil  ilovalar  (Asaka  Mobile),  internet-banking,  QR-kod  orqali  to‘lov tizimlari,  plastik  kartalarga  integratsiyalangan  mobil  hamyonlar  kabi  zamonaviy xizmatlar joriy qilingan. Xususan, bank tomonidan ishlab chiqilgan mobil ilova orqali mijozlar o‘z hisobvaraqlarini boshqarish, kommunal to‘lovlar amalga oshirish, onlayn kreditlar  rasmiylashtirish  va  valyuta  operatsiyalarini  bajarish  imkoniyatiga  ega bo‘ldilar.