AYOLLARDA MASTOPATIYA VA MASTITLAR: KELIB CHIQISH SABABLARI, DAVOLASH VA PROFILAKTIKASI - NAZIRAXON USMONOVA USMONOVNA; NIGORA SOBIROVA ILHOMJON QIZI (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
Ushbu  maqolada  ayollarda  uchraydigan  ko‘krak  bezlari  kasalliklari  – mastopatiya  va  mastitlarning  kelib  chiqish  sabablari,  ularning  klinik  ko‘rinishlari, tashxislash  usullari,  davolash  yo‘llari  hamda  profilaktik  choralar  yoritilgan. Mastopatiya  –  ko‘krak  bezlarining  gormonal  nomutanosiblikka  bog‘liq  bo‘lgan o‘zgarishlari bo‘lib, u ko‘pincha og‘riq, shishish va bezovtalik bilan namoyon bo‘ladi. Mastit  esa,  ko‘proq  emizikli  ayollarda  uchraydigan,  yallig‘lanish  bilan  kechuvchi kasallik  bo‘lib,  bakterial  infeksiya  sababli  yuzaga  keladi.  Maqolada  shuningdek, sog‘lom  turmush  tarzining  ahamiyati,  muntazam  tibbiy  ko‘riklarning  roli  va kasalliklarning oldini olishga qaratilgan samarali usullar ham ko‘rib chiqilgan. Mazkur mavzu  ayollar  salomatligini  asrash,  erta  tashxis  va  davolash  muhimligini  targ‘ib qilishda katta ahamiyatga ega.