HOMILADORLIK DIABETI KELIB CHIQISHI, DAVOLASH VA PARVARISH USULLARI - ZUHRAXON USMANOVA XXX (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2025)
ANNOTATSIYA   Homiladorlik diabeti — homiladorlik davrida yuzaga keladigan va ko‘pincha tug‘ishdan keyin o‘tib ketadigan giperglikemiya holatidir. Ushbu kasallik homilador ayollar  sog‘lig‘iga  va  homilaning  rivojlanishiga  salbiy  ta’sir  ko‘rsatishi  mumkin, shuning uchun erta aniqlash va to‘g‘ri davolash muhim ahamiyatga ega. Homiladorlik diabetining kelib chiqishi ko‘plab omillar, jumladan, homiladorlik paytida gormonal o‘zgarishlar, irsiy moyillik va ortiqcha vazn bilan bog‘liq. Davolashda dieta nazorati, jismoniy  faollik,  shifokor  ko‘rsatmasiga  binoan  insulin  yoki  dorilar  qabul  qilish yo‘llari qo‘llaniladi. Shuningdek, homiladorlik diabeti bilan og‘rigan ayollarga homila va  o‘z  sog‘lig‘ini  muntazam  kuzatib  borish,  parhezga  rioya  qilish  va  stressdan saqlanish tavsiya etiladi.